SPAŢIU EXPANDAT 2017

Cea de-a șaptea ediție a programului SPAȚIU EXPANDAT, intitulată Cool monuments –hot heads, s-a structurat în jurul noțiunii de monument de for public, propunându-și să exploreze multiplele direcții pe care prezența acestuia în spațiul public le deschide, chestionând concepte precum monumentalizare, memorializare, comemorare, memorie colectivă, identitate națională, spațiu public, comunitate.

Plecând de la specificitatea spațiului public bucureștean ediția din 2017 a Spațiului Expandat și-a propus să investigheze posibități noi de reprezentare și exprimare a memoriei și istoriei locale, urmărind să identifice și să pună în valoare prin intervențiile artistice din cadrul Spațiului Expandat  locuri, oameni și semnificații noi, practici și politici ale memoriei capabile să proiecteze viitoruri alternative. Programul a urmărit, astfel, să disloce cadrele rigide și predeterminate în care se construiește înțelegerea prezentului, precum și evenimente din istoria recentă ignorate sau uitate în practicile de rememorare actuale.

Ediția a fost curatoriată de criticul și istoricul de artă Critian Nae și a reunit opt artiști din România, Olanda, Croația, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova: Silvia Amancei și Bogdan Armanu - artiști vizuali care activează în Iași, Radoš Antonijević - artist vizual care lucrează ca profesor la Facultatea de Arte din Belgrade și la Academia de Arte din Banja Luka, Mihai Balko - artist vizual activ în București, Luchezar Boyadjev - artist multimedia stabilit în Sofia, Bulgaria, Igor Grubić - artist multimedia care trăiește în Zagreb, Ghenadie Popescu - artist vizual care trăiește și lucrează în Chișinău, și Hans van Houwelingen - artist vizual care trăiește și lucrează la Amsterdam.

Parte a programului SPAȚIU EXPANDAT – Cool monuments - hot heads – a fost și conferința internațională Counter-monumentality: re-imagining critical intervention, găzduită de Institutul Balassi - Institutul Cultural Maghiar, București. Evenimentul a reunit teoreticieni, analiști politici și artiști din România, Bulgaria, Olanda și Ungaria.  Prin intermediul acestei conferințe am căutat să explorăm și să chestionăm diferite noțiuni precum cele de identitate națională/valoare națională, memorie colectivă, comunitate, artă în spațiu public, intervenție politică și domeniu public, precum și posibilitățile artei de astăzi de a aduce noi perspective asupra acestor concepte.


SPAŢIU EXPANDAT este un program de artă publică ce îşi propune activarea spaţiului public prin intervenţii temporare care variază de la sculptură sau instalaţie la performance. Pornind de la convingerea că arta nu devine publică doar datorită amplasamentului, dimensiunea publică având conotaţii sociale şi politice și fiind dată de alegerea problematicii pe care o investighează sau o pune în discuţie, programul încurajează dezvoltarea unei noi viziuni asupra artei publice romȃneşti şi se constituie într-o platformă critică şi de dialog.


Proiect finanţat în cadrul programului București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti ARCUB și de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI)Radio GuerrillaMNAC

Parteneri media: Zeppelin, WebCultura, VeiozaArte, Modernism

Echipa: Judit Balint, manager de proiect; Mihai Balko, coordonator; Cristian Nae, curator