SPAŢIU EXPANDAT 2015

Cea de-a cincea ediție a proiectul a urmărit să evidențieze caracteristicile mai mult sau mai puțin controversate ale spațiului public românesc, precum și să exploreze posibilele direcții de dezvoltare ale artei publice în contextul specific al Bucureștiului.

Proiectul a avut trei componente, fiecare dintre ele dezvoltând o altă latură a aceleiași teme:

  • 4 intervenții temporare în spațiul public realizate de artiștii Hans van Houwelingen, Hester Oerlemans, Matei Bejenaru, Mihai Balko 
  • expoziția DE LA CONFIRMARE LA CONTESTARE. PRACTICI ARTISTICE ÎN  SPAȚIUL PUBLIC, găzduită de Muzeul Național de Artă Contemporană; artişti participanţi: Mihai Balko, Anca Benera & Arnold Estefan, Tudor Bratu, Candidatul la Presedinţie, Iosif Király, Marilena Preda-Sânc, Studio Basar, Vlad Nancă, Vlad Petri & Gabi Basalici.
  •  atelierul ARTISTIC PRACTICES & PUBLIC SPACE moderat de Jeroen Boomgaard și Hans van Houwelingen, găzduit de Muzeul Național de Artă Contemporană.

SPAŢIU EXPANDAT este un program de artă publică ce îşi propune activarea spaţiului public prin intervenţii temporare care variază de la sculptură sau instalaţie la performance. Pornind de la convingerea că arta nu devine publică doar datorită amplasamentului, dimensiunea publică având conotaţii sociale şi politice și fiind dată de alegerea problematicii pe care o investighează sau o pune în discuţie, programul încurajează dezvoltarea unei noi viziuni asupra artei publice romȃneşti şi se constituie într-o platformă critică şi de dialog.


Editia a V-a a proiectului SPATIU EXPANDAT a fost finanțată de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – ARCUB, prin programul “Eşti Bucureşti”, Administraţia Fondului Cultural Naţional si Ambasada Regatului Tarilor de Jos in Romȃnia.

Parteneri: MNAC, Bucharest AiR.

Parteneri media: Revista Zeppelin, Radio GoldFM, WebCultura, VeiozaArte, ArtClue, Modernism, Vernisaje.

Echipa: Judit Balint, manager de proiect, Aurora Király si Mihai Balko , coordonatori.